Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Εγκαθιστώντας το MacOSX 10.6 (Snow Leopard) σε PC

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε πει για εγκατάσταση του MacOS X 10.5 (Leopard) σε PC. Τώρα που η Apple έβγαλε τη νέα έκδοση, πολλοί θέλανε να την δοκιμάσουν. Δυστυχώς όμως η Apple έχει κάνει πολύ δύσκολη την εγκατάσταση σε ξένο υπολογιστή (όχι Apple) με ένα σωρό εσκεμμένες ασυμβατότητες. Σε πρώτη φάση χρησιμοποιεί ένα ειδικό αναγνωριστικό συστήματος (Trusted Platform Model, TPM) για να διαπιστώσει αν ο υπολογιστής είναι μοντέλο Apple ή όχι. Επίσης αναγνωρίζει μόνο συγκεκριμένα chipset και υποσυστήματα γενικά, ώστε να είναι αδύνατη η εγκατάσταση του Snow Leopard σε ένα τυπικό PC, ή έτσι νομίζει!

Στο Internet θα βρείτε κάποιους οδηγούς για το πώς να ξεγελάσετε το Snow Leopard ώστε να εγκατασταθεί και να δουλέψει σε οποιοδήποτε (σχεδόν) υπολογιστή. Θα σας περιγράψω την διαδικασία και θα δώσω λεπτομέρειες σε άλλη ανάρτηση. Πρώτα φορτώνουμε το DVD εγκατάστασης της παλιότερης έκδοσης, του Leopard 10.5 (στον δικό μου υπολογιστή π.χ. δουλεύει το Kalyway 10.5.2, άλλες εκδόσεις κολλάνε). Διαλέγετε γλώσσα εγκατάστασης και μετά πάτε στο μενού Utilities και διαλέγετε Disk Utility. Εκεί θα κάνετε partition το δίσκο. Αν θέλετε μόνο Snow Leopard, κάντε δύο partitions, ένα για προσωρινή εγκατάσταση του παλιού Leopard και ένα για το Snow Leopard. Αν θέλετε αργότερα να προσθέσετε Windows, κάντε άλλο ένα partition για τα Windows. Προσέξτε στα Options να διαλέξετε GUID. Εγκαθιστάτε το Leopard στο ένα partition. Μετά την εγκατάσταση και τις πρώτες ρυθμίσεις, εγκαθιστάτε το Snow Leopard στο άλλο partition. Δεν κάνετε ακόμα επανεκκίνηση, πρέπει να αντικαταστήσετε τον boot loader με κάποιον που είναι συμβατός με Snow Leopard (π.χ. Chameleon) και να φορτώσετε κάποια αρχεία για συμβατότητα του υπολογιστή σας με Snow Leopard. Μετά μπορείτε να κάνετε κανονικά επανεκκίνηση σε Snow Leopard. Αφού βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί κανονικά μπορείτε να καταργήσετε το partition του Leopard.

Περισσότερες λεπτομέρειες σε άλλη ανάρτηση. Προσοχή, αν κάνετε τις αναβαθμίσεις από το Apple Update πρέπει να ξαναβάλετε τα αρχεία γιατί αλλιώς ενδέχεται να μην ξεκινάει ο υπολογιστής!