Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Δοκιμάζοντας εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα

Το Λειτουργικό σύστημα έιναι η καρδιά ενός υπολογιστή. Είναι το πρόγραμμα που επικοινωνεί με τα εξαρτήματα του υπολογιστή και κάνει τον μεσάζωντα μεταξύ αυτών και του χρήστη. Οτιδήποτε άλλο πρόγραμμα, μαζί και τα παιγνίδια, εκτελείται μέσω του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος. Πολύ παλιά που δεν υπήρχαν λειτουργικά συστήματα, κάθε προγραμματιστής έπρεπε εκτός από το κυρίως πρόγραμμα ή το παιγνίδι που σχεδιάζει, να συμπεριλάβει και τις κατάλληλες γραμμές κώδικα για να ξεκινήσει ο υπολογιστής, να αναγνωρίσει τις συνδεμένες συσκευές (σκληρό δίσκο, πληκτρολόγιο, οθόνη κλπ) και τελικά να φορτώσει τον υπόλοιπο κώδικα στη μνήμη και να ξεκινήσει το πρόγραμμα ή το παιγνίδι. Αυτό σήμαινε υπερβολικός φόρτος εργασίας για τον προγραμματιστή, αλλά και μεγάλη αναμονή για τον χρήστη μέχρι επιτέλους να μπορέσει να κάνει την δουλειά του. Έτσι κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μετά αποφάσισαν οι μεγάλες εταιρίες να φτιάξουν λειτουργικά συστήματα τα οποία έκαναν όλη αυτή την προεργασία και άφηναν στον προγραμματιστή πολύτιμο χρόνο για να φτιάξει ποιοτικότερα προγράμματα. Επίσης ο τελικός χρήστης φορτώνει μία φορά το λειτουργικό σύστημα κατά την εκκίνηση του υπολογιστή του και έπειτα μπορεί να εκτελέσει οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα ή παιγνίδι σε πολύ λιγότερο χρόνο. Το πιο γνωστό λειτουργικό σύστημα σήμερα είναι τα Windows της Microsoft. Ως γνωστόν χωρίς αυτά κανένας προσωπικός υπολογιστής (PC) δεν λειτουργεί... ή μήπως όχι;

Σκοπός του παρόντος blog είναι να ερευνήσουμε εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα σε PC. Όχι για λόγους ανταγωνισμού στη Microsoft, αλλά για την εμπειρία. Κακά τα ψέματα, τα Windows είναι πλέον απαραίτητα σε κάθε PC γιατί όσο και να μην θέλουν να το παραδεχτούν οι φίλοι του Linux και του Mac, έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε εξάρτημα υπολογιστή έχει σίγουρα driver και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποια έκδοση των Windows, ενώ αν έχουμε Linux ή οτιδήποτε άλλο συχνά ψαχνόμαστε για λύσεις τρίτων που συνήθως δεν εκμεταλλεύονται 100% τις δυνατότητες του υλικού μας. Το ίδιο ισχύει και με τα προγράμματα ή τα παιγνίδια. Για Windows υπάρχουν χιλιάδες να επιλέξουμε, ενώ για τα υπόλοιπα βρίσκουμε 2-3 με το ζόρι. "Τότε γιατί να μπλέξουμε;" θα μου πείτε. Μα για την εμπειρία! Άλλωστε δεν σας είπε κανείς να καταργήσετε τα Windows από τον υπολογιστή σας, μπορείτε κάλλιστα να έχετε δύο λειτουργικά και να επιλέγετε όταν ξεκινάει ο υπολογιστής.



Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε Mac OS X σε ένα κοινό PC!

Το λειτουργικό σύστημα Mac OS, όπως λέει και το όνομά του, είναι το αντίστοιχο των Windows για υπολογιστές Mac της Apple. Περισσότερές λετπομέρειες στο αντίστοιχο άρθρο της Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_OS

Η σημερινή έκδοση είναι η δέκατη, Mac OS X, και η τελευταία ενημέρωση είναι η 10.5.3 με το κωδικό όνομα Leopard. Περισσότερα στο αντίστοιχο άρθρο της Wikipedia:

http://el.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X

Από την έκδοση 10.5 η Apple κατάλαβε ότι η αρχιτεκτονική PowerPC που βασίζονταν οι προηγούμενες εκδόσεις δεν έχει πολύ μέλλον ακόμα, και θέλησε να φτιάξει ειδικές εκδόσεις που τρέχουν σε αρχιτεκτονική x86, δηλαδή σε ένα PC με επεξεργαστή Intel ή συμβατό με Intel. Βέβαια για λόγους αποκλειστικότητας έχει κλειδώσει τον κώδικα του Mac OS X 10.5 (Leopard) ώστε να μην μπορεί να εγκατασταθεί και να τρέξει σε οποιοδήποτε PC, παρά μόνο σε αυτά που κατασκευάζει η ίδια επίσημα. Στον κόσμο όμως της Πληροφορικής, "ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει", οπότε μια ομάδα χάκερ κατάφερε να φτιάξει κάποια τροποποιημένα αντίγραφα του αρχικού DVD-ROM και να προσθέσει τον κατάλληλο κώδικα για να μπορεί το Leopard να εγκαθίσταται και να τρέχει σε οποιοδήποτε σύγχρονο υπολογιστή, το λεγόμενο Project OSX86. Αυτοι οι υπολογιστές αποκαλούνται και "Hackintosh". Περισσότερα στην ιστοσελίδα των InsanelyMac:

http://www.insanelymac.com/

Κάποιος αρχάριος που επισκέπτεται την ιστοσελίδα των InsanelyMac ενδεχομένως να μπερδευτεί και αν επιχειρήσει να εγκαταστήσει τελικά το Mac OS X στον υπολογιστή του μπορεί να χάσει δεδομένα από λάθος κινήσεις! Σκοπός του σημερινού άρθρου είναι να εξηγήσουμε με απλά λόγια την διαδικασία. Για να πετύχει το κόλπο, πρέπει ο υπολογιστής μας να μοιάζει όσο γίνεται στους αντίστοιχους που κατασκευάζει η ίδια η Apple. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο υπολογιστή, κατά προτίμηση με επεξεργαστή Intel, οποιός πρέπει να είναι οπωσδήποτε διπύρηνος. Δηλαδή, Pentium D 8xx, Pentium D 9xx, Core 2 Duo κλπ. Υπάρχουν και διάφορες αλχημείες για να εγκαταστήσουμε το Leopard σε Pentium 4 HT και Celeron D, αλλά ξεφεύγουν από τον σκοπό του παρόντος άρθρου. Επίσης κάποιες εκδόσεις των "πειραγμένων" DVD-ROM εγκαθίστανται και σε σύχρονους AMD, αλλά καλύτερα να έχουμε επεξεργαστή Intel.

Πού το βρίσκω; Για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, θα πω μόνο μια μαγική λέξη: torrent και αν καταλάβατε σημαίνει ότι μπορείτε να συνεχίσετε. Αν δεν καταλάβατε καλύτερα αφήστε να το κάνει κάποιος που ξέρει λίγο καλύτερα πριν χαλάσετε τον υπολογιστή σας.

Ποια έκδοση; Αυτή την στιγμή η τελευταία "πειραγμένη" έκδοση είναι η 10.5.2. Κυκλοφορούν διάφορες παραλλαγές, αλλά αυτή που μου δούλεψε χωρίς κανένα πρόβλημα είναι αυτή του Kalyway. Άρα ψάχνετε για Kalyway 10.5.2 και κατεβάζετε την εικόνα DVD (αρχείο ISO). Γράψτε το αρχείο ISO σε ένα DVD και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.


Ασφαλής μέθοδος, εγκατάσταση σε ξεχωριστό δίσκο:

Για να μην γίνει καμία στραβή με τα Windows συνίσταται να ξεσυνδέσουμε τον κυρίως σκληρό δίσκο του υπολογιστή και να βάλουμε έναν δεύτερο δίσκο για την εγκατάσταση του Leopard. Αφού λοιπόν έχουμε συνδεδεμένο μόνο τον άλλο δίσκο και έχουμε στα χέρια μας το DVD με το Leopard, αρχίζουμε. Ξεκινάμε τον υπολογιστή και τοποθετούμε το DVD στον οπτικό οδηγό. Λογικά θα ξεκινήσει από το DVD αφού ο σκληρός δεν περιέχει δεδομένα. Αν έχει δεδομένα, εννοείται που δεν μας ενδιαφέρουν γιατί θα γίνει format, τότε αλλάζουμε κατάλληλα την σειρά εκκίνησης στο BIOS (δες το βιβλίο της μητρικής) για να ξεκινάει πρώτα από το DVD ο υπολογιστής. Σε αυτό το βήμα βλέπουμε τον Darwin Boot Loader και μετράει αντίστροφα αφήνοντάς μας χρόνο να πατήσουμε F8 για επιπλέον ρυθμίσεις. Αν έχουμε την έκδοση του Kalyway και σύγρονο υπολογιστή, δεν χρειάζεται να επέμβουμε, οπότε πατάμε ENTER για να ξεκινήσει η φόρτωση του προγράμματος. Περιμένουμε αρκετή ώρα για να φορτώσει όλα τα απαραίτητα. Αν όλα έχουν πάει καλά και ο υπολογιστής μας υποστηρίζει το Leopard, τότε θα καταλήξουμε σε μιά οθόνη που μας ζητάει να επιλέξουμε γλώσσα εγκατάστασης. Φυσικά διαλέγουμε Αγγλικά (σιγά μη είχε Ελληνικά...) και προχωράμε.

Πριν συνεχίσουμε πρέπει να διαμορφώσουμε τον δίσκο με ένα σύστημα αρχείων που είναι συμβατό με Mac OS. Από το μενού πάνω επιλέγουμε Utilities και μετά Disk Utility. Βλέπουμε τους δίσκους που είναι εγκατεστημένοι στο σύστημά μας. Κάνουμε κλικ πάνω στο όνομα του δίσκου (όχι σε κάποιο partition) και εμφανίζεται δεξιά η επιλογή Partition. Κλικ πάνω στην επιλογή Partition στα δεξιά και ανοίγει ένα νέο παράθυρο. Εντοπίζουμε την ένδειξη Current, κάνουμε κλικ πάνω στο βελάκι δεξιά για να ανοίξει η λίστα και αλλάζουμε από Current σε 1 (ένα partition ολόκληρος ο δίσκος). Στη λίστα με τα είδη των διαμορφώσεων δεξιά επιλέγουμε MacOS Extended Journaled και προχωράμε. Σ' αυτό το σημείο όλα τα δεδομένα του δίσκου διαγράφονται και διαμορφώνεται με το κατάλληλο σύστημα αρχείων συμβατό με Mac OS. Αφού τελειώσουμε κάνουμε κλικ στο Χ αριστερά πάνω στο παράθυρο για να κλείσει το Disk Utility και να επιστρέψουμε στην εγκατάσταση.

Στην εγκατάσταση προχωράμε πατώντας Next μέχρι να δούμε ένα πλήκτρο Customize κάτω αριστερά. Όπου ενδιάμεσα μας ρωτάει για γλώσσες, εννοείται ότι επιλέγουμε παντού Greek και για χώρα Greece. Πριν συνεχίσουμε, κάνουμε κλικ στο Customize. Στην συγκεκριμένη έκδοση μπορούμε άφοβα να τα επιλέξουμε όλα εκτός από αυτά που αφορούν επεξεργαστές AMD αν εμείς έχουμε Intel, ή αυτά που αφορούν επεξεργαστές Intel, αν έχουμε AMD. Προχωράμε για να συνεχίσει η εγκατάσταση. Ξεκινώντας ελέγχει πρώτα το DVD για να δει ότι όλα αυτά που επιλέξαμε είναι διαθέσιμα και ότι δεν έχει πρόβλημα ανάγνωσης. Έπειτα ξεκινάει να περνάει αρχεία στον δίσκο. Αυτή η διαδικασία τυπικά διαρκεί μισή ώρα, οπότε προλαβαίνετε να πιείτε ένα καφέ μέχρι να ολοκληρωθεί.

Μετά την εγκατάσταση και εφ' όσον όλα πήγαν καλά κάνει επανεκκίνηση και μπαίνει αυτόματα στο Mac OS X. Κάποιες αρχικές ρυθμίσεις αφορούν το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης κλπ, περίπου όπως όταν τρέχουμε πρώτη φορά τα Windows μετά από εγκατάσταση. Μας προτείνει επίσης να συνδεθούμε σε κάποιο site της Apple που πρέπει να κάνουμε εγγραφή και να πληρώσουμε, οπότα απαντάμε αρνητικά καθώς δεν είναι απαράιτητο. Για να βρούμε drivers για τις συσκευές μας είτε πάμε στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή, αν υπάρχουν τέτοιοι drivers, είτε ψάχνουμε στην αντίστοιχη κατηγορία του forum των InsanelyMac:

http://forum.insanelymac.com/index.php?showforum=137

Υπάρχουν driver για nVidia γραφικά, Realtek ήχο και δίκτυο και κάποιοι ακόμα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν για όλες τις συσκευές όπως στα Windows, αλλά είπαμε ότι το κάνουμε για την εμπειρία, όχι για να καταργήσουμε τα Windows. Μπορούμε επίσης να αναβαθμίσουμε το Leopard από το Program Update (κλικ στο εικονίδιο με το μήλο πάνω αριστερά). ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Μην κάνετε την αναβάθμιση σε 10.5.3 γιατί θα αναιρέσει τον κώδικα των χάκερ, θα κολλήσει πριν τελειώσει και μετά δεν θα μπορεί να ξαναμπεί στο Leopard! Αυτό σημαίνει format κι επανεγκατάσταση! Για 10.5.3 πρέπει να περιμένουμε το αντίστοιχο "επιραγμένο" DVD από τον Kalyway καθώς η διαδικασία που περιγράφεται στο Forum των InsanelyMac είναι αρκετά δύσκολη και επιρρεπή σε λάθη.

Τι γίνεται με τα Windows; Μπορούμε μετά από επιτυχή εγκατάσταση του Leopard να συνδέσουμε και τον δίσκο με τα Windows και να προσθέσουμε την κατάλληλη επιλογή ώστε κατά την εκκίνηση να μπαίνουμε είτε στα Windows είτε στο Leopard. Περισσότερα κάποια άλλη στιγμή γιατί έχει περάσει η ώρα και ήδη είναι πολύ μεγάλο το σημερινό άρθρο. Προς το παρόν για να βλέπετε τα Windows συνδέετε τον αντίστοιχο δίσκο και ξεκινάτε τον υπολογιστή σας και αλλάζετε δίσκο για να δείτε το Leopard. Μπορείτε επίσης να έχετε και τους δύο δίσκους συνδεδεμένους και να αλλάζετε την προτεραιότητα των δίσκων στο BIOS (βλέπε βιβλίο της μητρικής) ώστε να είναι πρώτος αυτός με το λειτουργικό που σας ενδιαφέρει.

Υ.Γ.: Για να σας βοηθήσω, μπαίνετε στο Internet με το Safari (εικονίδιο πυξίδα), βλέπετε βίντεο με το QuickTime (εικονίδιο μπλέ Q) και ακούτε μουσική με το iTunes (εικονίδιο μπλε νότες). Για να δείτε βίντεο Divx πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Divx για Mac από http://www.divx.com/ Γλώσσα πληκτρολογίου μεταξύ Ελληνικά και Αγγλικά αλλάζετε με ALT+SPACE. Αν έχετε συνδεδεμένο και τον σκληρό με τα Windows βλέπετε τα δεδομένα αλλά δεν μπορείτε να κάνετε αλλαγές γιατί το Mac OS δεν υποστηρίζει πλήρως το σύστημα αρχείων NTFS. Από τα Windows δεν βλέπετε καθόλου τον δίσκο με το Mac OS γιατί τα Windows δεν καταλαβαίνουν το σύστημα αρχείων Mac OS Extended Journaled. Υπάρχουν λύσεις για πλήρη πρόσβαση και των δύο δίσκων και στα δύο λειτουργικά, αλλά περισσότερα σε άλλο άρθρο. Προς το παρόν αν θέλετε να δουλεύετε από κοινού χρησιμοποιείστε ένα δίσκο ή partition σε διαμόρφωση FAT32 που καταλαβαίνουν και τα δύο λεοτουργικά. Τέτοια είναι τα USB Flash, οπότε γράφετε αυτό που σας ενδιαφέρει στο στικάκι σας και το βλέπετε χωρίς πρόβλημα και στα δύο λειτουργικά.

3 σχόλια:

sofo είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
sofo είπε...

ξέρω ότι αυτό που θα σας ρωτήσω είναι εντελώς άσχετο με το παραπάνω θέμα αλλά μόλις έψαχνα για μια λυση στο ιντερνετ και έτυχε να πέσω στο δικό σας blog,μόλις που εγκατεστησα τα windows 7,είχα κάνει back up ta files μου σε ενα φλασακι και ήμουν σιγουρη οτι τα εχω φυλαξει για να τα τοποθετησω στο καινουργιο λειτουργικο συστημα...μαλιστα τα ειχα ελεγξει για τυχον ιους και ηταν μια χαρα...υστερα αφου τελειωσα την εγκατασταση πηγα να βαλω το φλασακι για να μεταφερω τα files μου,το αναγνωρισε και οταν πηγα για να τον ανοιξω μου εμφανιστηκε οτι πρεπει να κανετε διαμορφωση για να ανοιξετε το φακελο σας δοκιμασα να κανω με ntfs kai me fat32 kai fat και δεν γινοταν μου εβγαζε ενα μυνημα λαθους¨δεν ειναι δυνατον τα windows να ολοκληρωσουν την διαμορφωση....υστερα λεω πως γινεται αυτο?αφου πριν εγκαταστησω τα windows 7 ηταν μια χαρα ναι ομως οταν προσπαθησα να το κανω μεσω vista παλι δεν γινοτανε...και ειμαι σε απογνωση...αν μπορειτε να μου πειτε παρακαλω απαντηστε....ευχαριστω..
sofo

Σωτήρης Παπακωνσταντίνου είπε...

Αρχικά συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά είχα καιθρό να ασχοληθώ με το blog. Σας απαντάω, ότι τόσο για να βοηθήσω εσάς κατόπιν εορτής, αλλά για να ξέρουν και οι υπόλοιποι αναγνώστες τι να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις...

Δυστυχώς τα στικάκια είναι εύκολο να πάθουν ζημιά αν προσπαθήσουμε να τα αφαιρέσουμε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή δεδομένων. Γι' αυτό πρέπει πάντα να κάνουμε ασφαλή κατάργηση από το εικονίδιο με το πράσινο βελάκι κάτω δεξιά στο ρολόι.

Αυτό που παθαίνουν συνήθως και που έπαθε και το δικό σας, είναι ΄τοι χαλάει ο πίνακας περιεχομένων, με αποτέλεσμα είτε να βγάζουν κάποια αρχεία και φάκελους με "κινέζικα" στο όνομα (τυχαίους χαρακτήρες) είτε να μην διαβάζονται καθόλου. Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει λύση, να διαβάσουμε το στικάκι με ειδικό πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων το οποίο παρακάμπτει τον πίνακα περιεχομένων και προσπαθεί να βρει αρχεία σε όλη το στικάκι. Μετά σώζουμε τα αρχεία που βρέθηκαν σε άλλο δίσκο και φορμάρουμε το στικάκι ώστε να είναι πάλι έτοιμο για χρήση. Τέλος μεταφέρουμε τα αρχεία πίσω στο στικάκι και είμαστε ΟΚ. Εγώ προσωπικά την έχω πατήσει αρκετές φορές, οπότε φροντίζω κα έχω πάντα ένα αντίγραφο (backup) στον δίσκο μου 1-2 φορές τον μήνα ώστε στη χειρότερη να χάσω μόνο τα τελευταία δεδομένα και όχι όλο το στικάκι. Εννοείται βέβαια ότι αν κάποιο από τα τελευταία αρχεία είναι σηματνικό, τότε το προσθέτω αμέσως στο backup.

Ελπίζω να βοήθησα. Για backup, ανάκτηση δεδομένων ή οτιδήποτε άλλο επικοινωνήστε μαζί μου spapakons@yahoo.gr